top of page
Zoeken

DIY Puffy Paint

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022

Het is zomer en het zonnetje is daar. De bloemen staan in bloei met hun mooie kleuren en de bijtjes zoemen vrolijk rond, van bloem tot bloem. Niets leuker dan buiten genieten van het mooie weer. En voor de knutselaars onder ons: waarom niet buiten gaan kliederen en kladderen. Dit doe je natuurlijk met zelfgemaakte dikke verf, ook wel puffy paint genoemd. En wordt het lekker vuil, dat geeft niet. Buiten mag dat.


Wat is Puffy Paint nu eigenlijk?


Het is een rage overgewaaid uit Amerika.

Eigenlijk is het schilderen met gekleurd scheerschuim. Het ziet er wel veel dikker uit. Het lijkt net een 3D kunstwerk. Maar Puffy Paint heeft nog een heel groot voordeel: je maakt he gewoon helemaal zelf. Lekker knutselen met verf dus!Hoe maak je Puffy Paint nu eigenlijk?


Puffy Paint zelf maken, is helemaal niet moeilijk. Ga snel op zoek naar de benodigdheden, die je vast en zeker in huis hebt en je kan beginnen.


Benodighden om de puffy paint zelf te maken

  • Scheerschuim

  • Knutsellijm

  • Bloem

  • Bakjes en lepels

  • Verf in verschillende kleuren of voedselkleurstof


Begin met de basismix te maken

Voor de basis heb je drie ingrediënten nodig: scheerschuim, bloem en knutsellijm.

Het is heel simpel: doe 3/4 scheerschuim en 1/4 lijm in een bak en roer het door elkaar. Het is de bedoeling dat het een soort verf-achtige substantie wordt.


Ofwel mix je de basis in 1 grote komen en verdeel je het daarna over kleinere potjes. Het voordeel is dat dan elk potje dezelfde consistentie heeft.

Of je mix elke basis al apart in de kleinere potjes. Dat is wel iets meer werk en er kan verschil zitten in dikte van de verf.


Kleuren toevoegen aan de basismix

Nu we de basismix hebben, is het tijd om kleurtjes toe te voegen!

Hiervoor kun je voedselkleurstof gebruiken of gewone verf. Dat kies je helemaal zelf.

Verdeel de basismix in verschillende potjes en voeg er een paar druppels verf of kleurstof aan toe. Je hebt echt niet veel nodig, maar een paar druppels. Je kan er nadien nog extra druppels aan toe voegen als de kleur te licht is voor jou. Roer alles goed door elkaar met een lepel of stokje tot het een mooie egale mix is. Ben je tevreden over het resultaat, dan ben je helemaal klaar met het kleuren.


Nu nog de bloem erbij.

Je hebt twee eetlepels bloem nodig. Je doet er eerst 1 eetlepel bij en roert het onder de substantie. Het kan er even raar uitzien, maar geen paniek, blijven roeren, het komt goed. Dan doe je de volgende eetlepel erbij en moet je terug goed roeren. Zo nu is de fluffy paint helemaal klaar.


Schilderen maar

Neem een groot blad papier of een stuk karton, per kleur een penseel, een potje water en beginnen maar... Experimenteer maar met de puffy paint.

Wat gaat er gebeuren als je de kleuren mengt? Kan je ze in elkaar laten lopen op je blad? Kan je een dikke laag schilderen? Je kan er ook met je vingers in doppen en stempelen. Of met een stokje opensmeren. of.... Je kan zelf de verf in een spuitzak doen en zo een figuur op je blad tekenen. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Ben je klaar?

Dan moet je kunstwerk drogen, dit kan even duren, afhankelijk van de dikte. Ligt het buiten in de zon, dan zal het iets sneller gaan.

Zorg er ook voor dat je kunstwerk op een plat oppervlak ligt zodat de verf niet kan uitlopen.

Je puffy paint is droog als de verf hard is geworden en minder glanzend is als ervoor. Nu kan je de knutselwerkjes omhoog hangen aan de muur of in een kader steken om op de kast te zetten of op te hangen. zo kan je nog verder genieten van je mooie creaties.


Heb je na het lezen zin gekregen om met puffy paint aan de slag te gaan? Toon gerust jullie creaties in een reactie hieronder.


Wil je graag nog even een filmpje bekijken van hoe je fluffy paint maakt?


976 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page