top of page
Zoeken

De eerste schooldag van je Kind

Je peuter/kind mag voor het eerst naar school. Dat is heel erg spannend, zowel voor je peuter en voor jou als ouder. De stap van thuis naar school of van de opvang naar school lijkt groot. Maar met deze tips kan je de grote stap toch een beetje kleiner maken.


1- Samen boekjes lezen

Samen in boekjes kijken, is niet alleen leuk, maar je kind leert ook ontdekken wat er op school allemaal te beleven valt. Spelen in de hoekjes, samen koek en fruit eten, samen drinken uit een beker, spelletjes spelen met de juf, je jas aan de kapstok hangen, je boekentas leeg maken en veel meer leuke en spannende dingen.

Maar soms is er ook eens een traantje bij. Dat mag, dat kan, dat geeft niet. De juf is er dan om je te troosten.

Kijk in verschillende boekjes. Zo ontdekken de kinderen dat het in elke klas steeds een beetje anders is. Want niet alle klassen hebben dezelfde routine.

Ga met je kind naar de bib en zoek samen enkele leuke boekjes uit om ze thuis te bekijken.

Daarna kan je ze ook bekijken op de pc als digitaal verhaal. Kinderen vinden het super om verhaaltjes meerdere keren en op verschillende manieren te horen en te bekijken.


Enkele leuke boekjes zijn

"Anna in de klas" van Kathleen Amant, Anna in de klas - YouTube

"Karel gaat naar school" van Liesbet Slegers

"Mila wil naar school" van Judith Koppens

" Jules gaat naar school" van Annemie Berebrouckx, Jules gaat naar school - YouTube

"De eerste schooldag van Milan " van Kathleen Amant, De eerste schooldag van Milan - YouTube


2- De routine van de school met je kind overlopen.

Overloop de vaste routinemomenten van de klas waar je kind op de eerste schooldag start. Zo weet je kind al voor een deel wat er allemaal gaat gebeuren, zoals fruit eten, koekjes eten, water drinken, boterhammen of warme maaltijd eten, slapen op school, ...

Vraag er naar op de school. Het kan een houvast bieden voor je kind bij de start van de eerste schooldagen.


3- Vertel duidelijk aan je kind wie het na schooltijd komt ophalen.

Dit is heel belangrijk voor je kind. Zo maak je duidelijk dat er een eind komt aan de schooldag en je kind weet meteen ook wie het mag verwachten aan de schoolpoort, op de speelplaats, in de gang,...

Moet je kind na school naar de opvang, maak dit dan ook duidelijk.

Probeer zeker in het begin een vast stramien aan te houden tussen afhalen en naar de opvang gaan. Teveel wissels zijn verwarrend voor je kind. Je kan dit thuis eventueel duidelijk maken met een planningsbord. Deze zijn binnenkort te koop op de website.


4- De juiste boekentas

Ga samen met je kind een boekentas kopen. Let er op dat de boekentas vooral handig is.

Volgende zaken zijn belangrijk:


- zelf open en dicht kunnen doen

Laat je kind de boekentas zelf eens open maken in de winkel. Op school zal je kind dit ook zelf moeten doen. Zorg dus voor een boekentas die vlot open en dicht kan.

Neem een eenvoudige sluiting zoals een rits, klittenband,...

Lukt het helemaal niet om de boekentas open te maken, kies dan een andere. Zo bespaar je je kind een hoop frustraties op school.


- juiste formaat

Wat moet er allemaal in de boekentas van je kind? Een brooddoos, een koekendoos, een fruitdoos, een heen-en-weer-mapje, een knuffel om te slapen, een fopspeen, reserve kledij,...

Zorg ervoor dat wat er elke dag in moet ook in kan. Neem de doosjes mee naar de winkel en pas of alles er in kan. Kan de boekentas nog dicht als alles erin zit? Lukt dit niet, neem dan een andere boekentas.


- boekentas op de rug

Kijk ook of de boekentas op de rug van je kind past. En veel te grote boekentas is niet handig om op de rug ta dragen. Laat je kind even met de boekentas op de rug door de winkel stappen.


5- Oefenen met de boekentas

Zorg dat het kind de eigen boekentas herkent en laat je kind thuis al even oefenen met de boekentas.

Laat je kind de boekentas maar open en dicht doen, oefening baart kunst.

Maar laat je kind er ook al eens de brooddoos, fruitdoos en koekendoos in steken en terug uit halen.


Hang een sleutelhanger aan de boekentas van je kind of iets anders dat je kind kan herkennen. Soms zijn er andere kinderen die juist dezelfde boekentas hebben en dan is het moeilijk om die van jou te herkennen. En sleutelhanger is dan de oplossing. En sleutelhanger met de naam van je kind op, is ook een goed idee. Zo weet de juf direct van wie de boekentas is. Sleutelhangers met de naam van je kind op kan je op de website laten maken. Maar ook sleutelhangers in de vorm van een figuurtje, zoals een dino, diertje,... kan je op de website laten maken.


Zet ook overal de naam van je kind op. Naamteken de boekentas, de brooddoos, de koekendoos, de fruitdoos, de reserve kledij, de fopspeen, de knuffel,...

Zo gaan doosjes en dergelijke minder snel verloren en zit alles steeds in de juiste boekentas.

De juf zal je dankbaar zijn.


6- Vertel over "Naar school gaan"

Als je vertelt over naar school gaan, gebruik dan de woorden "je mag naar school gaan" en niet "je moet naar school gaan". Moeten komt negatie over, hou het positief. Maar ga ook niet overdrijven.

Vertel aan je kind dat het mag spelen met blokken, auto's, poppen, puzzels,... Noem zeker het speelgoed op waar je kind zelf graag mee speelt.

Vertel dat het er nieuwe spelletjes zal spelen, liedjes zal zingen en dansen, verhaaltjes zal horen en nog veel meer. En dat er ook andere kindjes zullen zijn om mee te spelen.


7- Maak een aftelkalender

Maak een aftelkalender voor je kind. Hou de tijd beperkt. Een week is het maximum want peuters hebben nog maar een beperkt tijdsbesef.

Elke dag een prent inkleuren, een prentje op kleven, een prentje weg doen is een leuk systeem. Het maakt het aftellen zichtbaar voor je kind.

Je kan een leuke aftelkalender vinden op de website bij educatieve bundels onder het tabblad klaswerking.

Overloop de aftelkalender elke dag op hetzelfde moment. Tel samen met je kind hoeveel nachten het nog moet slapen voor het naar school mag gaan.

Kies een rustig moment en neem er genoeg tijd voor.

Aftelkalenders op mijn website kan je vinden onder "Naar school": Educatieve Bundels | Little Play friends


8- De Zelfredzaamheid stimuleren

Je kind is nog klein. Maar toch zijn er al heel veel dingen die het zelf kan doen of proberen. Stimuleer je kind om zelf dingen te proberen zoals de jas uit of aan doen, de boekentas open en dicht doen, je broek zelf omhoog en omlaag doen om te plassen, de koekendoos zelf open te maken,...

Lukt dit nog niet, maak dan duidelijk dat dit niet erg is. Maar laat ze zeker zelf proberen. Daag ze uit het zelf te proberen. Want van proberen kan je leren.

Stimuleer je kind ook om duidelijk te maken dat het naar toilet moet gaan, dorst heeft, ... En dat je kind dat ook tegen de juf mag zeggen of tonen.


9- Praat over je gevoelens

Praat met je kind over zijn/haar gevoelens.

Laat je kind weten dat bang of verdrietig te zijn, mag. De eerste schooldag is spannend en brengt verschillende gevoelens met zich mee en dat is allemaal oké.

Dit gesprek kan je koppelen aan een prentenboekje dat je aan je kind hebt verteld. Als een kind in een boekje weent, laat dan weten dat dat mag en kan. Is een kindje in een boekje bang, zeg dan dat bang zijn ook mag.


10- Afscheid nemen

Kinderen die naar een kinderdagverblijf zijn geweest, hebben al ervaring met afscheid nemen. Maar dat wil niet zeggen dat de eerste schooldag zonder traantjes zal verlopen. Een nieuwe school, een nieuwe juf kan ook voor hen best spannend of overweldigend zijn en voor traantjes zorgen. Maar geen nood, de juf is in de buurt om je kind te troosten, een knuffel te geven en op zijn / haar gemak te stellen.


Kinderen die altijd thuis zijn geweest, zijn niet gewoon van afscheid te nemen. Je kan thuis al eens oefenen Ga met je kind eens bij familie, neem afscheid en kom na een tijdje terug. Zo leert je kind dat mama of papa terug komen.

Maar vergeet niet, school is nog altijd iets anders dan familie.


Je weet nooit op voorhand hoe je kind zal reageren. Sommige kinderen passen zich direct aan. Andere kinderen hebben een paar dagen nodig. En bij sommige kinderen gaat het met ups en downs.

Afscheid nemen is een leerproces. Geef je kind de tijd. En geniet van de kleine stapjes.

En vergeet niet: niet elke dag is dezelfde, we voelen ons niet altijd even goed.


Maar denk eraan: de juf tovert de traantjes wel weg.


11- Op tijd naar bed

De eerste schooldagen zijn erg vermoeiend voor je kleine spruit. Plan niet teveel extra activiteiten na school. Hou het rustig. Zorg er ook voor dat je kind na schooltijd niet in slaap valt in de zetel want dan kan je kind 's avonds niet op tijd in bed.

Is je kind moe? Hou het nog even wakker en stop het wat vroeger onder de wol. Zorg voor een vaste routine voor het slapen gaan. Daar houden kinderen van. Na het avondmaal kan je kind in bad gaan, de pyjama aandoen en de tanden poesten. Daarna, hup in bed, nog even een verhaaltje vertellen en ssssst, slapen maar.

Overdag werken zijn / haar hersenen op volle kracht, en het brein heeft een goede nachtrust nodig om te kunnen recupereren. Zo zijn ze de volgende dag weer klaar om naar school te gaan.


12- Zindelijk zijn

Als je kind naar school gaat, hoort het zindelijk te zijn.

Zorg wel voor kledij die makkelijk aan en uit te trekken is. Een jumpsuit of bretellen zijn mooi, maar niet erg handig voor op school.

En vergeet niet, een ongelukje kan altijd gebeuren. Geef daarom reserve kledij mee met je kind.


13- Troostend voorwerp

Je kind krijgt heel wat te verwerken op school. Bij een moeilijk moment kan een vertrouwd voorwerp troost bieden. Geef een knuffel mee als dat mag. Of een ander voorwerp dat je kind kan linken aan jou, aan thuis.

Vertel erbij dat als hij / zij je mist, de knuffel kan nemen en dan dicht bij jou is.


14- De schooldag overlopen

In het kinderdagverblijf kan het de gewoonte zijn dat de dag van je kind wordt overlopen bij afhalen. Op de school gaat dit er anders aan toe. Alle kindjes gaan op hetzelfde moment naar huis. De juf of meester kan onmogelijk de hele dag met elke ouder apart overlopen.

Is er iets dat je als ouder zeker moet weten van die dag, dan zal de juf of meester jou zeker aanspreken.

Doet de juf of meester dan niet, ga er dan maar vanuit dat de dag goed verlopen is.


Je kan zelf vragen stellen aan je kind om te weten hoe de dag is verlopen. Maar vaak krijg je geen of weinig antwoorden. Dat is normaal.

"Wat heb je vandaag gedaan op school?" is een algemene vraag waarop je vaak te horen krijgt: "gespeeld".

Stel beter korte, gerichte vragen zoals: Heeft de juf een verhaaltje verteld? Over wie ging dat verhaaltje? Met welk speelgoed heb je gespeeld? Heb je een liedje gezonden? Kan je een stukje zingen? ...

Maar dan nog zullen sommige kinderen er nog niet aan toe zijn om te vertellen over hun schooldag. Niet getreurd, hoe ouder ze worden, hoe meer ze uit zichzelf zullen vertellen.


15- De ochtendroutine

's morgens op tijd school zijn, is erg belangrijk. Samen kunnen starten met de andere kinderen in de klas, het onthaalgebeuren mee volgen is een must voor je kind.

Zorg dus dat iedereen op tijd klaar is om naar school te gaan. Neem er ook de tijd voor.

Een rush is voor niemand leuk.

Een wasje, een stevig ontbijt, de tanden poesten en de kleertjes aan trekken horen daarbij.

Dan de jas en schoenen aan, de boekentas op de rug en hup naar school.

Nog een handige tip: leg de kledij 's avonds al klaar, steek het nodige al in de boekentas, zet de fruitdoos en brooddoos (zonder boterhammetje in natuurlijk) al klaar op tafel. Zo bespaar je tijd.


Veel succes op de eerste schooldag, maar vooral veel plezier in de klas.


Op mijn website kan je digitale spelbundels vinden rond thema naar school. Zo kan je met je kind spelletjes spelen om het op de eerste schooldag voor te bereiden.

Maar je kan ook fysiek materiaal aankopen zoals een vormboekentas met opdrachtkaarten, sorteerboekentasjes in verschillende kleuren om te sensorisch spel te verrijken en veel meer leuks. neem zeker een kijkje




64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page